fredag 27. september 2013

Globalisering - et ord med mange betydninger


http://www.nytid.no/perspektiver/artikler/20081010/globaliserte_historier/

12 kommentarer:

  1. Teknologisk globalisering ser jeg på som selve grunnmuren i globaliseringen. Uten den teknologiske utviklingen ville ikke globalisering innenfor politikk, kultur og handel funnet sted. Både når det gjelder transport og kommnuikasjon er alt enkelre og raskere. Dette gjør det mulig å samarbeide tettere på tvers av landegrensene på områder som nettopp politikk og handel. Mer velutviklet teknologi er derfor en slags katalysator (igangsetter) for at samarbeidet globalt har blitt tettere og mer effektivt.

    SvarSlett
  2. Økonomisk globalisering, vil rett og slett si økonomi over landegrensene. Vi har fri handel over landegrensene som blir kontrollert av tollmyndighetene, men vi må fortsatt følge norske lover når det gjelder moms og avgifter, dette er noe som ofte er i mediene pga at enkelte mener vi burde å importere varer billigere, andre mener at vi bør ta vare på den norske produksjonen når det for eksempel gjelder mat.

    Dette viser hvor sentralt den økonomiske globaliseringen er. Men det er også deler av den økonomiske globaliseringen som kan være vanskelig å se, og dette gjelder det finansielle. Internasjonale banker som låner ut penger til bedrifter over hele verden. Det er dette som førte til den finansielle krisen i 2008-2009, hvor banker som hadde lånt ut penger rett og slett gikk tomme, og dette førte til at bedrifter over hele verden kom i en økonomisk krise og flere banker gikk konkurs. Det er i slike situasjoner vi ser hvor viktig det er å ha en økonomisk globalisering som er stabil.

    SvarSlett
  3. Jeg forstår at teknologisk globalisering handler om internett. Vi kommuniserer sammen over hele verden ved å logge oss på sosiale medier på internett. Internett bringer verden nærmere, slik at vi kan føle at Kina ikke er så langt unna. Når vi bruker internett på mobilen, tv, pc osv er vi alle logget inn på IKT (informasjons- og kommunikasjonteknologi). Da er vi alle på et sted. Vi leser også om kjendiser på demmes blogger, enten det er popp artist, president eller bare en vanlig blogger i Asia.

    SvarSlett
  4. Kulturell globalisering er når man for eksempel ser på Coca Cola. Det finner man i alle land over hele verden, uavhengig av hvilket land du besøker. Landene rundt om i verden blir påvirket av oss fra den vestlige delen.
    Det er også slik at teknologien i dag har gjort det mulig at man kan laste ned den musikken vi selv ønsker. Selv om det er musikk fra USA, er det over hodet ingen problem for oss her i Norge å laste det ned. Det samme gjelder Lydbøker, bilder og film.
    Det man «bekymrer» seg over når det kommer til kulturell globalisering er at det fører til en slags verdenskultur, at alle landene får en lik kultur, homogenisering, altså en ensartet verdenskultur. Jeg personlig tror ikke at det er en mulighet. Selv om landene blir likere hverandre, er det fortsatt nasjonalfølelsene igjen. Og de blir man ikke kvitt så lett.

    SvarSlett
  5. Kulturell globalisering.

    Det jeg lærte var at kulturell globalisering er veldig mye! Klær, musikk, kommunikasjon og mat blant annet. Verdens kjent mat og drikke som hamburgeren fra mc.donalds og coca cola sier noe om hva verden har til felles. På denne måten får vi et forhold med de forskjellige landene fordi vi har mye til felles. All den nye teknologien har gjort det mulig og laste ned musikk, bilder, og film ved bare noen få tastetrykk, fra hele verden.

    Mange har diskutert om globaliseringen vil føre til en verdenskultur der alle vil ha den samme kulturen, også kalt homogenisering. Dette ville da ødelagt de tradisjonelle og gamle kulturene som vi har hatt opp igjennom mange mange år.

    SvarSlett
  6. Globalisering
    Handler om å knytte folk sammen, det at vi kan sitte på facebook og skype istedenfor å sende et brev er et godt eksempel på hvordan ting har utviklet seg. Raske endringer innenfor økonomi, kultur, politikk, sikkerhet og informasjonsformidling står sentralt. Forutsetningene finner vi særlig i teknologiske endringer innenfor transport og informasjonsteknologi og politisk liberalisering. Disse prosessene binder verden sammen til ett globalt system der vi ikke kan unngå å påvirke hverandre. Ingen vet helt sikkert når globaliseringen begynte for fullt, men alle som har forsket på dette er enige om at den begynte på 1980-tallet.

    SvarSlett
  7. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  8. Teknologisk globalisering
    I dag fører globaliseringen til at verden "blir mindre" ved å bringe land og kulturer nærmere hverandre. Teknologien er en faktor som har spilt en stor rolle i denne utviklingen. For eksempel får vi nye transportmidler, flere måter å kommunisere på og massemedier som tv og radio gir oss informasjon på et helt nytt nivå enn tidligere. Spesielt er det informasjons- og kommunikasjonsteknologien (IKT) og innføringen av world wide web (www) som har spilt en ekstra stor rolle i den teknologiske globaliseringen. Nå kan vi snakke i telefon, sende meldinger og "chatte" med folk fra hele verden. Vi har mulighet til å kommunisere, lese og lære om andre kulturer kun ved hjelp av noen få museklikk.

    SvarSlett
  9. Økonomisk globaliseringen gjør at markedet henger sammen over hele verden. I dag er det flere bedrifter som har hele verden som markedsplass, og som ikke tilhører et bestemt land. Finanskrisen som vi hadde for noen år siden viste oss hvordan de økonomiske systemene henger sammen på tvers av landegrensene. Økt handel og investeringer gjør at land blir mer avhengig av hverandre og det er nødvendig med samarbeid.
    Økonomisk globalisering har både positive og negative konsekvenser. Den økonomiske globaliseringen har også konsekvenser for meg som enkeltindivid. Blant annet får jeg mer igjen for pengene mine og økt levestandard. En ulempe kan være at forbruket øker og vi har fått et bruk og kast samfunn. Dette er en faktor som er med på å forsterke miljøproblemene.

    SvarSlett
  10. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  11. Økonomisk globalisering
    Den økonomiske globaliseringen har ført til at innenlandske produkter, kapital og arbeidsmarkeder blir stadig mer integrerte på tvers av landegrensene. Men hva vil det egentlig si? Jo, det vil si at det for eksempel er mulig for oss å importere jordbær fra Belgia, eller det at internasjonale banker kan låne ut penger til bedrifter i andre land. Det betyr også at den store veksten i verdenshandelen og den internasjonale kapitalbevegelsen har økt betydningen for flernasjonale selskaper. Dette innebærer at flere får muligheten til å jobbe globalt rundt om i verden med økonomi og finansiering. Som igjen styrker samarbeid mellom alle verdens land. Likevel er det ikke bare positive sider ved den økonomiske globaliseringen. Ta for eksempel finanskrisen i 2008-2009 som viste hvordan de økonomiske systemene i verden henger sammen på tvers av alle landegrenser. Finanskrisen førte til at bedrifter over hele verden ble rammet av en økonomisk krise – enkelte banker gikk til og med konkurs.

    SvarSlett
  12. Globalisering er en prosess som bringer verden tettere sammen. Globalisering er også en felles ord på forskjellige andre ting:
    - Teknologi - vi kan chatte med en som sitter i Egypt på Facebook
    - Økologi - Man får mat fra hele verden.
    - Politikk - Folk samarbeider over landegrenser for å skape avtaler om forskjellige emner.
    - Økonomi - Penger lever fritt over landegrenser.
    - Kultur - Den kulturelle kontakten mellom stat og mennesker er tettere enn tidligere.

    Kommunikasjonen for oss mennesker har også blitt lettere. Vi kan snakke med folk i andre land pga. Facebook, Skype og andre midler. Vi trenger ikke å reise til andre for å oppleve deres kultur lengre. Vi oppnår et fellesskap mellom land som vi ikke hadde før og objekter kommer lettere over landegrensene.

    SvarSlett