onsdag 18. desember 2013




Identitet




http://www.evamohn.com/
  1. Hva former vår identitet?
  2. Hva er stabilt og hva er foranderlig når vi snakker om egen identitet?
  3. Går det an å ha mange identiteter? Begrunn svaret.

15 kommentarer:

  1. Vår identitet formes av sosialiseringsprosessen i stor grad. Hvordan familie, venner og offentlige institusjoner påvirker oss. I tillegg lærer vi oss selv bedre å kjenne etter hvert som årene går, og vi blir med det mer bevisst på vår egen identitet. Det er en utfordring å nevne konkrete situasjoner som former vår identitet, den utvikler seg over tid. Men for å si det enkelt: de menneskene vi omgås med i stor grad er med på å påvirke og forme oss som mennesker.

    Man kan snakke om mange ulike former for identitet. Stabile former for identitet kan være personnummer, så vel som navn og fingeravtrykk. Foranderlige former kan være at man deltar i ulike miljøer og ut ifra det endrer sin identitet fordi man blir påvirket av andre og får forbilder i de ulike miljøene.

    I løpet av dagen er vi innom mange ulike roller. Vi er kollega, kanskje sjef, kjæreste, pappa, mamma, elev, lærer osv.. Det er klart at man må gå inn i forskjellige roller for å mestre og tilpasse seg. Men allikevel vil jeg påstå at man drar det litt langt når man snakker om at man har flere identiteter. Jeg ser heller på identitet som noe grunnleggende og komplekst som hver og en av oss har helt unikt. Den kan utvikles og endres og masse hokuspokus men allikevel er det noe med at «dette er meg», og den følelsen endrer seg ikke selv om vi går inn i en litt annen rolle.

    SvarSlett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  3. 1. Hva former vår identitet?
    Vår identitet er formet av både gener og livet rundt oss. Gener danner grunnlaget for hvordan du ser ut, hårfarge, kroppsform osv. og kan virke inn på dine personlige egenskaper. I mens det er livshistorien din som skaper deg. Vi vår egen identitet utifra de vennene vi velger, fritidsinteresser vi velger å holde på med, og utdanning og jobb.
    2. Hva er stabilt og hva er foranderlig når vi snakker om egen identitet?
    Det stabile i identiteten vår er genene vi har. Noen ting kommer alltid til å være de samme, som hudfarge, øyenfarge, høyde og andre genetiske former. Det foranderlige er hvordan vi oppfører oss og hvordan vi er som mennesker. Mange endrer seg ettersom de blir eldre, eller noen gjennomgår noe som endrer de som person.
    3. Går det an å ha mange identiteter? Begrunn svaret.
    I bunn å grunn mener jeg det kun går an å ha en identitet. Men like er vell det mange som kan utgi seg for å ha flere. På den måten at de bytter identitet ut ifra hvem de snakker med, for å passe inn. Men innerst inne mener jeg at alle har den følelsen av at dette er meg, dette er hva jeg liker å gjøre og dette er det jeg mestrer.

    SvarSlett
  4. Hva former vår identitet?
    Identiteten vår blir formet etter hvem man er med og hva man selv føler om seg selv og det rundt. Familie, venner, bosted, nasjon og religion er med på å forme vår identitet. I de første leveårene våre er det foreldrene som på en måte former vårt liv og identitet, men etter hvert da ungdommstiden kommer begynner man selv å finne ut sin egen identitet. Ungdomstiden blir sett på som en periode i livet der man skulle finne seg selv. Lærere, skole og arbeidskollegaer er også med på å forme vår identitet. Når man snakker om identitet er personlig identitet og sosial identitet som er vanlig. Personlig identitet går mer ut på kunnskaper, utseende, kropp og holdninger. Sosial identitet er en del av et fellesskap, og man kan inngå i ulike grupper. Dette er mer interesser, bosted og aktiviteter. Begge disse identitetene er avhengig av hverandre.

    2. Hva er stabilt og hva er foranderlig når vi snakker om egen identitet?
    Identiteten vår er ikke helt stabil som vi kanskje tenker at den er, dette er fordi man forandrer seg i samspill med andre mennesker. Vi aktiviserer ulike deler av vår identitet etter hvem vi er sammen med. Vi foretar valg som passer bedre til de menneskene vi skal møte og former oss etter dette. Det er også mulig å forandre utseende og deler av den personlige identiteten. Identiteten som mest stabil gjennom livet er holdninger og verdier.

    3. Går det an å ha mange identiteter? Begrunn svaret.
    Det er på en måte mulig å ha flere identiteter. Disse identitetene kan på en måte gå over hverandre og skapes i møte med andre. Man forandrer sin identitet etter hvem man er med og hva som skal oppnås. Det vil alltid være slik at man opptrer annerledes i møte med andre mennesker, men allikevel vil ikke identiteten være helt annerledes. I ulike situasjoner selv om man forandrer seg litt vil ikke identiteten og hele meg forandre meg slik at man innerst inne har bare en identitet.

    SvarSlett
  5. Hva former vår identitet?

    Det som er med på å forme vår identitet kan være så mangt. I primærsosialiseringen som barn er foreldre de første som er med på å forme vår identitet. Etter hvert som vi vokser møter vi andre mennesker utenfor hjemme som er med på å forme oss, dette kalles sekundærsosialisering. Etter hvert som man blir eldre og kommer i ungdomsårene kan tanker som for eksempel «hvem er jeg» dukke opp. Ungdomsårene er en periode i livet der det er vanlig å prøve og «finne seg selv». I denne perioden vil det være vanlig å sammenlikne seg med andre eller få ulike rollemodeller som man ser opp til. Identitet handler mye om påvirkningen fra andre, men det handler også om hvem man selv ønsker å være å fremstå som. For eksempel blir det på ndla snakket om konsentriske sirkler, der hver sirkel illustrerer hva som ligger utenpå kjernen – ego – seg selv. Utenfor ego finner man familie, slekt, bosted, region og nasjon, og kanskje kontinent eller menneskeheten.

    Hva er stabilt og hva er foranderlig når vi snakker om egen identitet?
    Identiteten vår forandrer seg i samspill med andre mennesker. Vi aktiviserer ulike deler av vår identitet etter hvem vi er sammen med. Ta for eksempel når jeg er på jobb. Jeg jobber på et sykehjem for kollegaene mine stort sett er godt voksne. Her vil jeg tilpasse min identitet i forhold til hvordan den er dersom jeg er med venner. Ut ifra dette kan vi si at identitet er dynamisk, altså foranderlig. Det som er stabilt når vi snakker om egen identitet er de verdier og holdninger man har som person. Dersom jeg er kristen og sterkt troende er dette en del av min stabile identitet.

    Går det an å ha mange identiteter? Begrunn svaret.
    Ja, på en måte går den an å ha mange identiteter ettersom vi forandrer oss ettersom hvem vi er sammen med. Likevel er jeg den samme personen og har de samme verdiene og holdningene. Det er jeg som styrer hvilke sider jeg vil vise av meg selv, og som person har man som regel mange ulike sider på lager.

    SvarSlett
  6. 1. Hva former vår identitet?
    Det er flere faktorer som former identiteten vår. Det første identitetsmerket som former oss er nok kjønn og utseende ettersom dette er det man legger merke til først. Alder er også en faktor som kan påvirke din identitet. Den aldersgruppa man er i har ofte en tendens til å ha innvirkning på hvordan man er som person. Dette kommer nok av at man ofte identifiserer seg med folk på sin egen alder. Vi bestemmer likevel over egne valg når det kommer til vår egen identitetsoppfattelse. Vi former identiteten vår gjennom å velge hvem vi skal være venner med, hvilke aktiviteter vi driver med, hva slags utdanning og jobb vi har. Andre forhold som er med på å forme oss selv og vår identitet er holdninger, handlinger, klesvalg, frisyre o.l.

    2. Hva er stabilt og hva er foranderlig når vi snakker om egen identitet?
    Når vi snakker om egen identitet er det flere ting som er foranderlig. Identiteten vår er nemlig ikke så stabil som man tror, fordi den ofte forandrer seg i samspill med andre. Ulike deler av identiteten vår aktiveres ettersom hvem man er sammen med. Man kan også endre identiteten sin ved å forandre klesstil, frisyre og andre ting som går på utseende. Ved å gjøre dette kan folk få en annen oppfatning av deg, og dermed har en del av identiteten din blitt endret.
    Forhold som er stabile når det er snakk om egen identitet er verdier og holdninger. Dette er gjerne ting som stikker litt dypere og som ofte betyr noe for den det gjelder. Dermed er dette noe som ikke er like foranderlig og vi kan derfor si at det er stabilt.

    3. Går det an å ha mange identiteter? Begrunn svaret.
    Som jeg har sagt over forandrer identiteten vår seg i samspill med andre. Dette handler om at deler av identiteten vår aktiveres alt etter hvem man er med, dermed kan man kanskje også si at man kan ha flere identiteter. Vår personlige identitet er tett sammenvevd med det vi kan kalle sosial identitet og blir til når vi sammenligner oss med andre. Samtidig som ulike deler av identiteten vår kommer til syne når vi er med forskjellige personer, er det likevel noen grunnsetninger som gjør oss til den vi er og som har med vår identitet å gjøre.

    SvarSlett
  7. 1. Hva former vår identitet?
    Det som former vår identitet er oppvekst,miljø, venner og familie etter min mening. Kjønn, alder, gener og kulturelle forhold spiller også inn. Kjønn er på en måte den synlige identiteten, der man velger om man vil kle seg som en gutt eller jente. På engelsk har vi en forskjell på gender og sex, der gender går under hvordan man velger og framstille seg sosialt og sex går under det faktiske kjønnet man er. Gener kan ha en ubevisst påvirkning på hvordan vi oppfører oss. De kulturelle forholdene som går under familie, venner osv har kanskje den største påvirkningen på hvordan vi velger og oppføre oss. Vi mennesker blir uansett påvirket, bevisst eller ubevisst.

    2. Hva er stabilt og hva er foranderlig når vi snakker om egen identitet?
    Den sosiale identiteten er foranderlig og er ikke fast. Den viser når vi sammenlikner oss med andre mennesker. Den sosiale identiteten er vår forståelse av oss selv, hvem andre er og hvem man selv er. Den forandres stadig og blir påvirket av miljø, venner og kulturelle forhold. Det som alltid kommer til å være stabilt i forhold til identiteten er fødselsdato/personnr som nevnt tidligere.

    3. Går det an å ha mange identiteter? Begrunn svaret.
    Ja, jeg mener det. Man tilpasser seg stadig vekk i forhold til hvem man snakker med. Et eksempel er når jeg er på jobb må jeg alltid høre på sjefen min og gjøre så godt jeg kan for å gjøre jobben min best mulig og være profesjonell. Men det betyr ikke at hele identiteten min blir forandret, bare deler av den. Holdninger, meninger, oppførsel osv kan fort forandre seg etter hvem man er sammen med, det ser jeg ofte. Det trenger heller ikke nødvendigvis være en negativ ting selv om det fort kan bli det hvis man overdriver.

    SvarSlett
  8. 1. Hva former vår identitet?
    Det som former vår identitet, vil jeg si er kjønn, familie, oppdragelse, venner, skolemiljø og jobbmiljø. Vi blir hele tiden formet ut i fra hvem vi snakker med, hvor vi er og hva vi gjør.
    2. Hva er stabilt og hva er foranderlig når vi snakker om egen identitet?
    Det som er stabilt når det kommer til egen identitet vil jeg si er kjønn (i de aller fleste tilfeller), fødselsdato, personnummer, blodtype og lignende. Når vi snakker om hva som er foranderlig når det kommer til identitet, så vil jeg si tankesettet vårt. Hva vi mener, hvilke holdninger vi har til forskjellige ting og hvordan vi ser på oss selv.
    3. Går det an å ha mange identiteter? Begrunn svaret.
    Ja, det vil jeg si. Man oppfører seg annerledes utifra hvem man er med og hvem man snakker med. Er man med en annen medelev, så er det annen samtale, enn om man hadde vært med en lærer. Og man opptrer gjerne annerledes og mer profesjonelt på jobb, enn man gjør hjemme i sitt eget hus. Hele tiden blir små ting ved en selv forandret, og dette vil jeg si er positivt. Det kan fort bli rart om man ikke hadde forandret deler ved seg selv ut i fra forskjellige situasjoner.

    SvarSlett
  9. 1. Hva former vår identitet?
    Det som former vår identitet er oppveksten i de forskjellige miljøene, hvilke venner og familie vi har, alt dette er med på å gi oss en mening og identitet.

    2. Hva er stabilt og hva er forandring når vi snakker om egen identitet?
    Stabile former for identitet kan være personnummer og fingeravtrykk. Foranderlige former kan være at man deltar i ulike miljøer og ut ifra det endrer sin identitet fordi man blir påvirket av andre og får forbilder i de ulike miljøene.

    3. Går det an å ha mange identiteter?
    Ja. Man må tilpasse seg de forskjellige miljøene og kulturene som vi kommer over. Vi har forskjellig identitet på sosiale medier, skolen, har besteforeldre og på jobb.

    SvarSlett
  10. 1) Det som former vår identitet er familie, venner, miljø. Hvilket kjønn du er og hvordan du ser ut spiller også inn.

    2) Det som er foranderlig er vår sosiale identitet, vi kan forandre hvordan vi ser ut og hvordan vi er med venner og familie.

    3) Det går an å ha flere identiteter. Vi har alder, yrke, klasse, kjønn, hjemsted, venner, familie, utdannelse, språk religion osv. Du har mange forskjellige identiteter på den måten at du driver med mye forskjellig, du er ikke den samme personen på jobb som du er med venner.

    - Knut Erik

    SvarSlett
  11. Vår egen identitet er noe som forklare oss om hvem vi er. man kan også finne en personlig identitet i pass og id. man former selv sin egen identitet etter de man er med. er man med lærere blir får man kanskje en mer høflig og konkret side iforhold til når man er med venner. men selve identiteten til ett menneske kommer av hvor man kommer fra, hvor gammel man er, hvilket kjønn man er osv.

    vår identitet forandrer seg etter med hvem man er med. det kan være om man er på jobb og skal ha en identitet som er passelig etter jobben du jobber eller når du er på skolen og snakker med lærere eller når man er med venner. det er kanskje da den din identitet skinner mer gjennom. siden de menneskene man er mest med er nettopp venner.

    når det kommer til dette med å kunne ha feler identiteter tenker jeg selv att dette er mulig for mange, men samtidig kan dette også være en utfordring for menge. kanskje det er folk som sliter med sosial angst og dermed ikke klarer å skape seg en annen identitet når det kommer til dette. men om man utvikler flere identiteter kommer nok av de ulike miljøet og med de folkene om man er med til vanlig.

    SvarSlett
  12. 1. Vår identitet blir formet av hovedsakelig to deler. Den ene delen er hvem vi er rent genetisk. Den andre delen er miljøet, hvordan oppveksten er, hvem man er med osv...

    2. Det meste ved våres identitet er foranderlig, men det er noen deler som ikke er det. Hvilket kjønn man er født som, hvilke forfedre en har, ditt fingeravtrykk og hvor gammel du er, er alle eksempler på ting som er stabile når det gjelder egen identitet.

    3. Ja. Som regel vil din identitet så og si alltid forandre seg litt ettersom hvem man er med. Selv om min identitet er ganske lik når jeg er med venner, vil jeg kunne oppføre meg litt annerledes ettersom hvem av vennene mine jeg er med. Det er enda lettere å se to forskjellige identiteter hos samme person om en setter h*n i to sosialt ulike settinger. For eksempel hvordan en oppfører seg ovenfor venner, i hvorhold til hvordan man oppfører seg ovenfor foreldra.

    SvarSlett
  13. 1. Det som former vår identitet er venner, miljø, familie, kjønn og alder.

    2. Det som er stabilt innenfor egen identitet er personnummer og fødselsdato. De foranderlige kan være sosial identitet.

    3. Ja, det er mulig å ha mange identiteter. Grunnen til det er at mange tilpasser seg når man snakker med forskjellige personer. for eksempel snakker man sikkert ikke på samme måte til besteforeldrene sine som man snakker med venner.

    - Terje

    SvarSlett
  14. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  15. Det som former vår identitet er forskjellige identitetsmerket, og noen første vi får er kjønn og gener fra mor og far. Annet som er med på å forme vår identitet er familie, venner, miljø\bosted, hudfarge, religion, osv. Alder er også en viktig faktor for til eldre vi blir, jo mer skal vi bestemme selv og finne ut av. Vi vil bli mindre avhengige av våre foreldre og finne "oss selv". Ungdomsårene er spesielt en tid der man prøvr å finne ut "hvem jeg er" og etter hvert skaper vi oss en kulturell identitet. Den kulturelle identiteten skapes gjennom erfaringer fra barndom, kontakt med foreldre, likesinnede, andre og utdanning. Denne skapelsen slutter aldri, siden vi stadig møter nye mennesker, nye steder og skaper oss et inntrykk som kan påvirke oss positivt eller negativt. Den kulturelle identiteten blir igjen en del av den sosiale identiteten som er konstruert i relasjoner til andre mennesker i en tidsperiode.

    Det som er stabilt innen en identitet kan være fingeravtrykk, gener, slekt og personnummer. Dette er ting som ikke forandres gjennom årene man kommer alltid til å ha. Derimot når en identitet forandres kan det være snakk om forandring i miljø, bosted, venner, klær eller jobb. I løp av en dag har man mange forskjellige roller og man tilpasser seg best mulig i de forskjellige situasjonene for å få et best utbytte.

    Ja, jeg tror man kan ha mange identiteter, fordi at man har mange roller i løp av en dag (nevnt i det andre avsnittet). Man tilpasser seg etter hvor man er (hjemme eller hos besteforeldre) eller hvem man er med (lillebror eller bestevenninne). Jeg personlig syntes at det ikke negativt ved å ha forskjellige identiteter fordi det viser at man er flink til å tilpasse seg forskjellige situasjoner.

    SvarSlett